Stel rollators goed af voor je ze gaat gebruiken

Of je nu jong of oud bent, bij een verminderde mobiliteit zijn rollators een uitkomst. Een rollator kan veel steun bieden bij mensen die minder mobiel zijn en toch een wandeling willen maken of zich zelfstandig door het huis heen willen begeven. Eind jaren ’70 werd in Zweden de rollator uitgevonden en uiteindelijk werd in 1987 in Nederland dit product op de markt gebracht. In de loop van de jaren zijn er veel praktische ontwikkelingen geweest, waaronder de verandering van drie naar vier wielen en het gewicht is vele malen lichter geworden. Maar stel je rollator goed af voor je hem gaat gebruiken. 

Dit is waarom je rollators goed moet afstellen

Het is een geweldig hulpmiddel een rollator, maar hij moet afgesteld worden op de gebruiker. Niet iedereen heeft namelijk hetzelfde lichaam en lichaamslengte. Daardoor moet je altijd vanaf het begin direct de hoogte van de handvatten goed instellen. Je kunt dit het beste doen door recht te gaan staan met je armen los langs je lichaam. De afstand van je polsen tot de grond is ook de hoogte waarop de handvatten moeten worden ingesteld. Als deze hoogte niet juist is dan kunnen er nek-, schouder-, en rugklachten ontstaan en heeft het een negatief effect op de mobiliteit. 

Uiteraard is deze vuistregel een gemiddelde en kan het soms prettig zijn om net even een halve centimeter hoger of lager de handvaten af te stellen. Kijk ook goed naar wat prettig loopt of dat horloge hoogte bijvoorbeeld net even aangenamer vasthoudt. 

Hoe kan je de hoogte instellen van een rollator? 

De meeste rollators hebben of een kliksysteem of een stelschroef waarmee je de hoogte kan instellen. Afhankelijk van jouw wensen zijn beide systemen prettig. Als je met een stelschroef werkt dan moet je deze los draaien en de hoogte correct instellen, vervolgens draai je de schroef weer vast. Bij het gebruik van een kliksysteem kun je een palet inhouden en de hoogte doorklikken. Het kliksysteem bij rollators is een snellere techniek en nauwkeuriger dan een stelschroef, maar voor mensen met weinig handkracht kan het ook weer lastiger zijn. 

Zorg er hoe dan ook voor dat bij beide systemen altijd de polshoogte gelijk en er geen verschil ontstaat in polshoogte. Door een ongelijke hoogte voor het vasthouden, kan de gebruiker scheef gaan staan en dat levert snel blessures op in de rug- en heupzone. Dit kan vrij snel de mobiliteit verslechteren en kan voorkomen worden. 

Klik hier voor de beste rollators

Rollators hebben ook onderhoud nodig

Periodiek onderhoud is voor rollators ook benodigd. Denk hierbij aan het controleren van de remmen, controle van de hoogte en het bekijken van de banden. Als je stoepjes of drempels op en af moet is het aan te raden deze voorzichtig te nemen en er niet tegenaan te botsen. Dit voorkomt het verbuigen van een rollator als het te vaak gebeurd. Als je zelf het onderhoud niet wil of kan uitvoeren kun je vaak in Thuiszorgwinkels of bij gespecialiseerde bedrijven terecht om dit te laten verzorgen.